Wat is een AGB-code?
AGB staat voor Algemeen Gegevens Beheer en een AGB-code is een reeks cijfers die in zijn geheel als code een identificatie is voor zowel jou als je praktijk. Als alternatief/complementair therapeut dien je twee AGB-codes te hebben:
Een persoonlijke AGB-code
Een praktijk AGB-code
De persoonlijke AGB-code toont aan externe partijen dat je een alternatieve therapeut bent en laat eventueel zien bij welke beroepsorganisaties je bent aangesloten en welke erkenningen (specialismes ook wel kwalificaties) aan deze code gekoppeld zijn. De persoonlijke AGB-code is verder ook gekoppeld aan de praktijk AGB-code en zodoende kan ook worden geïdentificeerd bij welke praktijk je werkzaam bent. Het gebruik maken van de persoonlijke AGB-code van een andere therapeut wordt gezien als fraude. De praktijk AGB-code toont aan externe partijen bij welke praktijk je werkzaam bent, hoe deze praktijk heet en welke therapeuten hier nog meer werken.
De AGB-codes worden gebruikt door externe partijen om je te identificeren. Je kunt hier ook zelf zoeken in het AGB-register https://www.vektis.nl/agb-register/zoeken
Er zijn veel verschillende soorten AGB-codes. De AGB-codes voor alternatieve/complementaire zorg dient altijd met een 90 te beginnen anders wordt deze niet geaccepteerd door externe partijen als alternatieve/complementaire zorg. AGB-codes worden verstrekt door Vektis die dergelijke codes voor de gehele zorg in Nederland verschaft.
Wanneer gebruik ik een AGB-code?
Wanneer je factureert en gebruik kunt maken van vergoeding door zorgverzekeringsmaatschappijen dien je de persoonlijke AGB-code duidelijk te vermelden op je facturen. Wanneer je je AGB-codes vermeld doe dit dan als een enkele cijferreeks zoals vermeld door Vektis zelf. Dit betekent dat de code zonder (0) of / dient te worden vermeld.
Wanneer moet ik AGB-codes aanvragen?
Vraag AGB-codes aan als je beroepsorganisatie duidelijk aangeeft dat je kunt werken met vergoedingen, als je dit zelf ook wilt en als je nog geen AGB-codes hebt die beginnen met 90. Je dient zowel een persoonlijke AGB-code als een praktijk AGB-code te hebben die begint met 90. Je kunt alleen AGB-codes aanvragen als je erkend bent als alternatief/complementair zorgverlener door een beroepsorganisatie die duidelijk aangeeft dat je kunt werken met vergoedingen. Indien hier twijfel over bestaat neem dan contact op met je beroepsorganisatie voordat je probeert een AGB-code aan te vragen.
Ik heb AGB-codes die beginnen met 90, wat moet ik doen? Indien je al zowel een persoonlijke AGB-code als een praktijk AGB-code hebt die beginnen met 90 dan dien je deze codes correct door te geven aan je beroepsorganisatie. Dit kun je doen door de
AGB-codes in te vullen in het daarvoor bestemde vak in kwaliteitsysteem.nl. Zorg ervoor dat de AGB-codes hier duidelijk staan; vul enkel cijfers in. Als je erkend bent door je beroepsorganisatie als therapeut die kan werken met vergoedingen dan dient je beroepsorganisatie van jou de AGB-codes te ontvangen zodat de beroepsorganisatie kan bevestigen dat je daadwerkelijk bent aangesloten.
Waarvoor gebruikt mijn beroepsorganisatie mijn AGB-codes?
Je beroepsorganisatie gebruikt AGB-codes om met externe partijen te communiceren dat je bent aangesloten als vergoedbare therapeut en geeft aan met welke erkenningen (specialismes ook wel kwalificaties) je werkt.
Aanvragen AGB-codes
Indien je bent aangesloten bij beroepsorganisaties die werken met vergoedingen mogelijk maakt, dien je AGB-codes aan te vragen bij Vektis. In dit document staat beschreven hoe je deze kunt aanvragen. Later in het document worden nog enkele vragen beantwoord betreffende AGB-codes.
Hoe vraag ik AGB-codes aan?
De stappen beschrijven hoe je zowel een persoonlijke AGB-code als een praktijk AGB-code aan kunt vragen. Het aanvragen kan mogelijk tot een half uur duren. Volg de stappen hieronder:
1.Kijk in je profiel of je bent erkend door CAT-vergoedbaar als volwaardig en vergoedbare therapeut. Als je bent erkend als vergoedbare therapeut kun je (op je account pagina op kwaliteitsysteem.nl) zien welke erkenningen je hebt en kun je je licentie downloaden. Noteer je belangrijkste erkenning en download je licentie. Toelichting: Je ziet de erkenningen staan in jouw profiel op kwaliteitsysteem.nl links onder in het scherm als je bent ingelogd. Bij het gedeelte waar staat ‘Erkenning(en)’ staat welke erkenning of erkenningen aan jouw profiel zijn gekoppeld door de beroepsorganisatie. Achter de naam staat een code van 4 cijfers die begint met 90. De naam van de erkenning en deze 90 code moet je opschrijven want die heb je later nodig bij het aanvragen van de code.
2.Navigeer op een PC of laptop naar de webpagina https://www.agbcode.nl/AanvraagOndernemingZorgverlener/Create
3.Het formulier begint met vragen over je praktijk. Dit is voor het aanvragen van een praktijk AGB code. Bij het veld: ‘Selecteer de zorgsoort waarbinnen de onderneming, waarvoor u werkzaam bent, actief is’ selecteert je: ‘90 – Overige therapeuten en Complementair en Aanvullende zorg’.
4.Bij het veld ‘Selecteer de kwalificatie (het specialisme) waarbinnen u voor deze onderneming een AGB-code wilt aanvragen* zou nu 9000- Overige therapeuten en Complementair en Aanvullende zorg moeten staan, laat dit zo staan.
5.Daaronder vink je aan wat van toepassing is. Voor in Nederland ingeschreven praktijken is dat ‘Inschrijving handelsregister’. Vul ernaast je KvK nummer in. Vul de overige praktijk informatie accuraat in. Het gedeelte onder ‘Onderstaande erkenningen kunt u optioneel toevoegen aan uw AGB-registratie’ kun je leeglaten.
6.Vul de gedeeltes ‘Basis gegevens van de onderneming’ en ‘Gegevens hoofdvestiging’ zo volledig mogelijk in.
7.Onder het kopje ‘Registratie zorgverlener’ begint het formulier voor het aanvragen van een persoonlijke AGB-code. Vul naast ‘Selecteer de zorgsoort waarbinnen u werkzaam bent*’ wederom ‘90 – Overige therapeuten en Complementair en Aanvullende zorg’ in.
8.Bij de vraag ‘Selecteer het specialisme (de kwalificatie) waarvoor je een AGB-code wilt aanvragen’ selecteer je de 90 code. Die staat op kwaliteitsysteem.nl: Bij stap 1 van deze uitleg is je gevraagd de belangrijkste erkenning (specialisme ook wel kwalificatie) met Aanvragen AGB-codes bijbehorende code te noteren. Je kunt hier dan deze 90 code kiezen in dit keuzemenu van Vektis. Indien je meerdere erkenningen hebt en deze hebben afwijkende 90 codes, kies of de meest prominente code. Jouw beroepsorganisatie kan later nog codes/erkenningen toevoegen.
9.Na het kiezen van de 90 code, verschijnt er een nieuw venster. Waar staat ‘Kies minimaal één van onderstaande criteria om in aanmerking te komen voor de AGB-code:’ kies je de erkenning die staat op het profiel van kwaliteitsysteem.nl. Dit is dus de naam van de erkenning zoals je deze hebt genoteerd bij stap 2. Je hoeft voor nu slechts 1 erkenning aan te vinken; jouw beroepsorganisatie kan later nog codes/erkenningen toevoegen.
10.Achter de erkenning wordt gevraagd om een ‘registratie nummer’ hier dien je jouw beroepsorganisatie nummer in te vullen. Dit nummer is in het profiel van kwaliteitsysteem.nl wanneer je bent ingelogd te zien achter het kopje ‘BO nr’. LET OP: het BO nr is veelal enkele tekens te lang voor dit invoerveld. Dat is vervelend maar je kunt simpelweg de achterste tekens weglaten. Als jouw BO nr bijvoorbeeld 99992022-01-25 is en je probeert dit in vullen in het veld van Vektis dan volstaat 99992022-01.
11.Achter de erkenning wordt ook gevraagd om ‘Geregistreerd sinds’. Hier wordt gevraagd om de datum waarop de erkenning in gaat. Vul simpelweg de datum in waarop de code wordt aangevraagd (vandaag), tenzij anders is aangegeven door de beroepsorganisatie.
12.Rond het formulier van Vektis af. Dat wil zeggen vul alle velden zo compleet mogelijk in. Lees ook alle tekst op het formulier goed; Vektis zal nog een e-mail sturen met informatie.
Wanneer er gevraagd wordt om een bewijsstuk van inschrijving stuur je de licentie van je beroepsorganisatie mee.
13.Nadat je je AGB-codes hebt ontvangen; vul deze meteen in bij kwaliteitsysteem.nl in de daarvoor bestemde velden. De aanvraag bij Vektis kan enkele weken duren.
14.Kijk ook na of de gegevens die Vektis heeft ontvangen kloppen. De mail die je ontvangt laat alle gegevens zien, je kunt ze ook hier opzoeken met de AGB code https://www.vektis.nl/agb-register/zoeken. Wijzigingen voor de Vektis database doorgeven aan Vektis zelf.
Je AGB-code invoeren in je account op kwaliteitsysteem.nl:
Voer je AGB-code in op je accountpagina op kwaliteitsysteem.nl, in het “Codes | Koepel licentie” venster (in de rechterkolom) , in het tekst veld boven de tekst “AGB code zorgverlener” en sla het formulier op door op de “Update” knop te klikken.
Je AGB-code melden aan je Beroepsorganisatie:
- Ga naar je account op kwaliteitsysteem.nl
- Klik (in de rechterkolom) op het venster met de tekst “Codes | Koepel licentie” om het formulier te openen
- Voer je AGB-code in in het tekst veld boven de tekst “AGB code zorgverlener“
- klik op de “Update” knop om de aanpassingen op te slaan
Je niet (langer) actieve AGB-code opnieuw activeren
Om je niet-actieve AGB-code opnieuw te activeren, dien je een verzoek in bij Vektis. Je kunt dit doen via de website van Vektis of per post. Bij je verzoek dien je de volgende informatie mee te sturen:
- Je naam
- Je adres
- Je telefoonnummer
- Je e-mailadres
- Je AGB-code
- Een bewijs van je inschrijving bij de CAT
Als je je verzoek per post verstuurt, dan dien je dit te doen naar het volgende adres:
- Vektis
- Postbus 1324
- 3500 BH Utrecht
Nadat Vektis je verzoek heeft ontvangen, zullen zij contact met je opnemen om de activering van je AGB-code te bevestigen. De activering van je AGB-code duurt maximaal 14 dagen.