Welkom op de website van het CAT; Collectief Alternatieve Therapeuten!

Het CAT controleert alternatieve therapeuten en genezers op kwaliteit

Het CAT, Collectief Alternatieve Therapeuten

Welkom op de website van het CAT. Wat is het CAT precies en wat doen wij? Het CAT is een vernieuwende en jonge beroepsorganisatie met een bestuur met 37 jaar ervaring in de alternatieve branche. Het CAT biedt kwaliteitsgarantie voor alternatieve genezers. CAT leden voldoen volledig aan de WKKGZ. Misschien ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op ons logo hebt geklikt op een website van een van de CAT leden of CAT opleiders. Als een alternatief therapeut het CAT schild op zijn of haar website voert dan betekent dit dat zij CAT lid zijn. CAT leden krijgen een jaarlicentie Erkend Alternatief therapeut van het CAT na screening op competentie en beroepsmatigheid. Zij kunnen ook het CAT schild voeren op websites, drukwerk of op de deur van hun praktijk. Zo geven zij een duidelijk signaal van professionaliteit af aan hun cliënten. Het CAT stichting bestuur deelt alternatief genezers in op level 1 t/m 5. Daarnaast verzorgen de CAT opleiders het aanbod aan bijscholing voor CAT leden.

CAT lid worden?

Wil je zelf CAT lid worden? Neem dan een kijkje op onze home pagina

Welke indeling hanteren wij?

Opleidingen en cursussen ziet het CAT niet als enige maatstaf voor kwaliteit van alternatief genezers. Factoren als ervaring, professionaliteit en een tevreden cliënten kring ziet het CAT als net zo belangrijk.

Hieronder kunt u lezen welke indeling wij hanteren. Zo categoriseren wij de therapeuten die zich bij ons aanmelden op level en op werkveld/behandelvorm. Niet alle behandelvormen staan op deze pagina omdat er erg veel verschillende soorten alternatieve therapieën zijn. Het aantal werkvelden/behandelvormen wordt dan ook door ons constant up to date gehouden en gecontroleerd.

Behandelaars en behandelvormen
We hebben 4 levels van behandelaars en verschillende behandelvormen. Een therapeut die aangesloten is bij het CAT wordt ingedeeld in een level en kan met verschillende behandelvormen werken. Eerst worden de levels uitgelegd en vervolgens de behandelvormen.

Behandelaars en niveaus

Erkend Alternatief Therapeut Level I

Een Level I Alternatief Therapeut heeft geen opleiding gevolgd, maar wel cursussen of workshops. De Level I Alternatief Therapeut geeft lichamelijke of psychische behandelingen en kan dit zonder opleidingen doen. Soms werkt een Level I Alternatief Therapeut op gevoel. Voor alle Level I Alternatieve Therapeuten geldt dat deze niet bevoegd zijn tot het behandelen van complexe psychische problematiek. Psychiatrische stoornissen en PTSS bijvoorbeeld horen niet tot het werkveld van een Level I Alternatief Therapeut. Een Level I Alternatief Therapeut heeft geen erkend vakgericht opleidingsniveau, maar wel voldoende ervaring in het werkveld (minimum 5 jaar). Een niveau I Alternatief Therapeut kan wel degelijk een cliënt geestelijk en fysiek helpen of genezen. Een niveau I Alternatief Therapeut stelt geen diagnose, maar verwijst door/werkt samen met de huisarts of specialist.

Erkend Alternatief Therapeut Level II

Een Level II Alternatief Therapeut heeft een MBO-niveau vakgerichte opleiding of een of meerdere deel-opleidingen gevolgd. Een Level II Alternatief Therapeut kan goed omgaan met de psyche en/of heeft MBO kennis van het menselijk lichaam en is bevoegd tot het behandelen van trauma’s en vormen van PTSS en lichamelijke klachten. Een Level II Alternatief Therapeut kan bijvoorbeeld helpen bij rouwverwerking, het verwerken van traumatische gebeurtenissen uit het verleden, het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en kan PTSS behandelen. Hier zijn restricties echter omdat een Level II Alternatief Therapeut niet bevoegd is psychische stoornissen te behandelen. Een Level II Alternatief Therapeut stelt geen diagnose, maar verwijst door/werkt samen met de huisarts of specialist.

Erkend Alternatief Therapeut Level III

Een Level III Alternatief Therapeut heeft meer bevoegdheden en kan veel soorten psychische en lichamelijke problemen verhelpen op alternatieve manieren. Toch dient er binnen deze categorie ook rekening gehouden te worden met beperkingen: zware psychiatrische stoornissen (denk aan schizofrenie) dienen te worden overgelaten aan de psychiatrie. Een Niveau III Alternatief Therapeut heeft een HBO-niveau vakgerichte opleiding gevolgd maar mag geen diagnose stellen, de therapeut verwijst door/werkt samen met de huisarts of specialist.

Erkend Alternatief Therapeut Level IV

Een Level IV Alternatief Therapeut heeft meer bevoegdheden en kan veel soorten psychische en lichamelijke problemen verhelpen op alternatieve manieren. Toch dient er binnen deze categorie ook rekening gehouden te worden met beperkingen: zware psychische stoornissen (denk aan schizofrenie) dienen te worden overgelaten aan de psychiatrie. Een Level IV Alternatief Therapeut heeft een HBO-niveau vakgerichte opleiding gevolgd die geaccrediteerd is door het CPION, SNRO, KTNO of SKB, en mag binnen zijn/haar werkveld een diagnose stellen.

Erkend Alternatief Therapeut Level V

Een Level V Alternatief Therapeut t heeft meer bevoegdheden en kan veel soorten psychische en lichamelijke problemen verhelpen op alternatieve manieren.Vanaf 1 januari 2017 is een CPION / SNRO-geaccrediteerde opleiding Psychosociale of Medische Basiskennis (PsBK/MBK) PLATO norm die voldoet aan de zogenaamde PLATO-eisen, vastgesteld door de Universiteit Leiden, verplicht gesteld voor therapeuten die voor vergoeding door verzekeraars in aanmerking willen komen.
Een Level V Alternatief therapeut heeft een afgeronde HBO of WO opleiding gevolgd die geaccrediteerd is door het CPION, SNRO of SKB. Een Level V therapeut dient ook aan verplichte nascholingseisen te voldoen.


Behandelvormen

Energetisch therapeut

Deze therapeut werkt met energie die in ons lichaam is. Dit kan door middel van handoplegging zijn zoals bijvoorbeeld bij Reiki of magnetisme, maar ook door middel van aanraking. Bij aanraking overlapt deze behandelvorm vaak met een massage therapeut. Het doel hiervan is het energetisch lichaam van de cliënt weer in balans te brengen of te herstellen. Vaak worden hierbij chakra’s gebruikt of andere soorten energiepunten in het lichaam.

Massage therapeut

Deze therapeut werkt met massages en aanrakingen met een therapeutische insteek. Massages werken ontspannend en kunnen helpen bij het verwerken van problemen, vooral in combinatie met spiritualiteit of een goed gesprek. Door massage therapie kan zowel het fysieke lichaam als het energetische lichaam helen. Ook is het mogelijk door gesprekken de cliënt gerust te stellen en zodanig de psyche te helen.

Healer

Een Healer werkt op gevoel en soms zonder techniek. Het is ook goed mogelijk dat een Healer werkt volgens een eigen uitgewerkte methode of techniek. Een Healer kan met energie of zelfs met een bepaalde vorm van geloof werken, maar hoeft dit niet altijd te doen. Een level I Healer kan voor veel verschillende klachten bezocht worden en kan soms ook op afstand werken. Soms zijn gesprekken een belangrijk onderdeel van de therapie waarbij ook een orakel geraadpleegd zou kunnen worden.

Lifestyle adviseur

Een Lifestyle adviseur geeft adviezen met betrekking tot beweging en voedsel; de levensstijl van een cliënt. Zo kan een Lifestyle adviseur bijvoorbeeld iemand aanraden anders te eten en anders te leven om zodoende het leven en de levensstijl van de cliënt gezonder te maken.

Hypnotherapeut

Een Hypnotherapeut werkt met hypnose op een therapeutische manier. Veelal heeft de Hypnotherapeut gesprekken met de cliënt afgewisseld met hypnose sessies. Een hypnotherapeut werkt met regressie en met affirmaties. Door de regressie kan de hypnotherapeut de client terug brengen naar traumatische gebeurtenissen waardoor herbeleving optreedt en herstel kan intreden. De hypnotherapeut gebruikt positieve affirmaties om de client opbouwend te helpen. Een hypnotherapeut kan PTTS, stress, angsten en fobieën behandelen.

Eclectisch Therapeut

Een Eclectisch Therapeut kent vele technieken en weet hoe deze toegepast moeten worden op professioneel niveau. De term Eclectisch Therapeut is een verzamelnaam voor alternatieve therapeuten die veel verschillende technieken gebruiken.

Sensi-therapeut

De therapie is erop gericht om de mens in zijn totaliteit te behandelen – Weghalen gifstoffen uit het lichaam (ontgiften met remedies en orthomoleculaire preparaten) – Stoppen met het toevoegen van gifstoffen in het lichaam (dieet en allergie meting) – Wegnemen van de oorzaken (o.a. remedies) – Direct op gang brengen van het proces (o.a. massagetechnieken en emoties vrijmaken)

 

 

 

 

Op deze pagina kunt u ons reglement inzien indien dit openbaar wordt gemaakt