Welkom op de website van het CAT; Collectief Alternatieve Therapeuten!

Het CAT controleert alternatieve therapeuten en genezers op kwaliteit

Het CAT, Collectief Alternatieve Therapeuten

Welkom op de website van het CAT. Wat is het CAT precies en wat doen wij? Het CAT is een vernieuwende en jonge beroepsorganisatie met een bestuur met 37 jaar ervaring in de alternatieve branche. Het CAT biedt kwaliteitsgarantie voor alternatieve genezers. CAT leden voldoen volledig aan de WKKGZ. Misschien ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op ons logo hebt geklikt op een website van een van de CAT leden of CAT opleiders. Als een alternatief therapeut het CAT schild op zijn of haar website voert dan betekent dit dat zij CAT lid zijn. CAT leden krijgen een jaarlicentie Erkend Alternatief therapeut van het CAT na screening op competentie en beroepsmatigheid. Zij kunnen ook het CAT schild voeren op websites, drukwerk of op de deur van hun praktijk. Zo geven zij een duidelijk signaal van professionaliteit af aan hun cliënten. Het CAT stichting bestuur deelt alternatief genezers in op level 1 t/m 5. Daarnaast verzorgen de CAT opleiders het aanbod aan bijscholing voor CAT leden.

CAT-therapeut worden?

Wil je zelf CAT-therapeut worden? Neem dan een kijkje op onze home pagina

Gelaagd register

Opleidingen en cursussen ziet het CAT niet als enige maatstaf voor kwaliteit van alternatief genezers. Factoren als ervaring, professionaliteit en een tevreden cliënten kring ziet het CAT als net zo belangrijk.

Hieronder kunt u lezen welke indeling wij hanteren. Zo categoriseren wij de therapeuten die zich bij ons aanmelden op level en op werkveld/behandelvorm. Niet alle behandelvormen staan op deze pagina omdat er erg veel verschillende soorten alternatieve therapieën zijn. Het aantal werkvelden/behandelvormen wordt dan ook door ons constant up to date gehouden en gecontroleerd.

Behandelaars en behandelvormen
We hebben 5 levels van behandelaars en verschillende behandelvormen. Een therapeut die aangesloten is bij het CAT wordt ingedeeld in een level en kan met verschillende behandelvormen werken. Eerst worden de levels uitgelegd en vervolgens de behandelvormen.

Behandelaars en niveaus

 

CAT-therapeut level I

Deze laag betreft de alternatieve therapeuten die niet zijn opgeleid of zijn opgeleid door een instantie die niet erkend is of aangesloten is bij een overheidsinstantie waardoor het niveau van de opleiding niet valt te bepalen.
Van een  CAT-therapeut level I wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10

 

CAT-therapeut level II

Deze laag betreft de alternatieve therapeuten die een of meerdere vakgerichte MBO opleiding(en) heeft gevolgd.
Van een CAT-therapeut level II wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op MBO niveau erkend door het CAT

 

CAT-therapeut level III 

Een level III CAT-therapeut heeft een afgeronde MBO-beroepsopleiding gevolgd en komt in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding voor cliënten die aangesloten zijn bij verzekeringsmaatschappijen die dit opleidingsniveau erkennen.
Van een  CAT-therapeut level III wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op MBO niveau erkend door het CAT
– Deelname aan vijfmaal jaarlijkse intervisie.
– Minimaal 20 uur per jaar aan vakgerichte bijscholing geaccrediteerd door het CAT (MBO niveau of hoger)
– Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1 t/m 11
– Een positief visitatieverslag (visitatie laten afnemen door CAT-visiteur of reeds in het bezit van een positief visitatieverslag van niet ouder dan 4 jaar)
– Een VOG van niet ouder dan 3 maanden (bij aanmelding) zoals voorgesteld door het CAT-bestuur. Een VOG dient eens per 5 jaar te worden aangevraagd en ingediend
– In bezit zijn van een diploma van een opleiding die voldoet aan de PLATO-eindtermen MBK/PsBK en geaccrediteerd door CPION of SNRO
– Het onderhouden van dit diploma door middel van minsten 18 uur bijscholing per jaar gericht op MBK/PsBK

 

CAT-therapeut level IV

Deze laag betreft alle CAT-therapeuten met vakgericht hbo opleiding of vakgericht wetenschappelijk onderwijs.
Van een  CAT-therapeut level IV wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op HBO-niveau die geaccrediteerd is door het CAT, CPION, het SNRO of het SKB

 

CAT-therapeut level V

Deze laag betreft alle CAT-therapeuten met een vakgerichte HBO opleiding waardoor deze in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding voor cliënten door verzekeringsmaatschappijen.
Van een  CAT-therapeut level V wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op HBO niveau die geaccrediteerd is door het CPION, het SNRO of het SKB
– Deelname aan vijfmaal jaarlijkse intervisie op een intervisie bijeenkomstdag
– In groepen van 5 het voortouw nemen in intervisie bijeenkomstdagen indien ingedeeld met CAT-therapeuten van MBO niveau
– Minimaal 32 uur per jaar aan vakgerichte bijscholing die geaccrediteerd is door het CPION, het SNRO of het SKB – Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1 t/m 11
– Een positief visitatieverslag (visitatie laten afnemen door CAT-visiteur of reeds in het bezit van een positief visitatieverslag van niet ouder dan 4 jaar)
– Een VOG van niet ouder dan 3 maanden (bij aanmelding) zoals voorgesteld door het CAT-bestuur Een VOG dient eens per 5 jaar te worden aangevraagd en ingediend – In bezit zijn van een diploma van een opleiding die voldoet aan de PLATO-eindtermen MBK/PsBK en geaccrediteerd door CPION of SNRO – Het onderhouden van dit diploma door middel van minsten 18 uur bijscholing per jaar gericht op MBK/PsBK