Welkom op de website van het CAT; Collectief Alternatieve Therapeuten!

Het CAT controleert alternatieve therapeuten en genezers op kwaliteit

Het CAT, Collectief Alternatieve Therapeuten

Welkom op de website van het CAT. Wat is het CAT precies en wat doen wij? Het CAT is een vernieuwende en jonge beroepsorganisatie met een bestuur met 37 jaar ervaring in de alternatieve branche. Het CAT biedt kwaliteitsgarantie voor alternatieve genezers. CAT leden voldoen volledig aan de WKKGZ. Misschien ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op ons logo hebt geklikt op een website van een van de CAT leden of CAT opleiders. Als een alternatief therapeut het CAT schild op zijn of haar website voert dan betekent dit dat zij CAT lid zijn. CAT leden krijgen een jaarlicentie Erkend Alternatief therapeut van het CAT na screening op competentie en beroepsmatigheid. Zij kunnen ook het CAT schild voeren op websites, drukwerk of op de deur van hun praktijk. Zo geven zij een duidelijk signaal van professionaliteit af aan hun cliënten. Het CAT stichting bestuur deelt alternatief genezers in op level 1 t/m 5. Daarnaast verzorgen de CAT opleiders het aanbod aan bijscholing voor CAT leden.

CAT lid worden?

Wil je zelf CAT lid worden? Neem dan een kijkje op onze home pagina

Welke indeling hanteren wij?

Opleidingen en cursussen ziet het CAT niet als enige maatstaf voor kwaliteit van alternatief genezers. Factoren als ervaring, professionaliteit en een tevreden cliënten kring ziet het CAT als net zo belangrijk.

Hieronder kunt u lezen welke indeling wij hanteren. Zo categoriseren wij de therapeuten die zich bij ons aanmelden op level en op werkveld/behandelvorm. Niet alle behandelvormen staan op deze pagina omdat er erg veel verschillende soorten alternatieve therapieën zijn. Het aantal werkvelden/behandelvormen wordt dan ook door ons constant up to date gehouden en gecontroleerd.

Behandelaars en behandelvormen
We hebben 5 levels van behandelaars en verschillende behandelvormen. Een therapeut die aangesloten is bij het CAT wordt ingedeeld in een level en kan met verschillende behandelvormen werken. Eerst worden de levels uitgelegd en vervolgens de behandelvormen.

Behandelaars en niveaus

Let op: De precieze indeling van deze levels is aangepast in juli 2017. Sommige CAT-therapeuten zijn hierdoor ingedeeld in een verkeerd level; hiervoor onze excuses, dit wordt zo spoedig mogelijk rechtgezet. Voor CAT-therapeuten die in aanmerking komen voor vergoeding geldt dat dit dit expliciet vermeld wordt op deze site en op de CAT jaarlicentie.

CAT-therapeut level I

Deze laag betreft de alternatieve therapeuten die niet zijn opgeleid of zijn opgeleid door een instantie die niet erkend is of aangesloten is bij een overheidsinstantie waardoor het niveau van de opleiding niet valt te bepalen.
Van een  CAT-therapeut level I wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10

 

CAT-therapeut level II

Deze laag betreft de alternatieve therapeuten die een of meerdere vakgerichte MBO opleiding(en) heeft gevolgd.
Van een CAT-therapeut level II wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op MBO niveau erkend door het CAT

 

CAT-therapeut level III 

Een level III CAT-therapeut heeft een afgeronde MBO-beroepsopleiding gevolgd en komt in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding voor cliënten die aangesloten zijn bij verzekeringsmaatschappijen die dit opleidingsniveau erkennen.
Van een  CAT-therapeut level III wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op MBO niveau erkend door het CAT
– Deelname aan vijfmaal jaarlijkse intervisie.
– Minimaal 20 uur per jaar aan vakgerichte bijscholing geaccrediteerd door het CAT (MBO niveau of hoger)
– Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1 t/m 11
– Een positief visitatieverslag (visitatie laten afnemen door CAT-visiteur of reeds in het bezit van een positief visitatieverslag van niet ouder dan 4 jaar)
– Een VOG van niet ouder dan 3 maanden (bij aanmelding) zoals voorgesteld door het CAT-bestuur. Een VOG dient eens per 5 jaar te worden aangevraagd en ingediend
– In bezit zijn van een diploma van een opleiding die voldoet aan de PLATO-eindtermen MBK/PsBK en geaccrediteerd door CPION of SNRO
– Het onderhouden van dit diploma door middel van minsten 18 uur bijscholing per jaar gericht op MBK/PsBK

 

CAT-therapeut level IV

Deze laag betreft alle CAT-therapeuten met vakgericht hbo opleiding of vakgericht wetenschappelijk onderwijs.
Van een  CAT-therapeut level IV wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op hbo-niveau die geaccrediteerd is door het CAT, CPION, het SNRO of het SKB

 

CAT-therapeut level V

Deze laag betreft alle CAT-therapeuten met een vakgerichte HBO opleiding waardoor deze in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding voor cliënten door verzekeringsmaatschappijen.
Van een  CAT-therapeut level V wordt het volgende verwacht:
– Afleggen van de morele beroepscode van het CAT
– Een afgeronde vakgerichte opleiding op HBO niveau die geaccrediteerd is door het CPION, het SNRO of het SKB
– Deelname aan vijfmaal jaarlijkse intervisie op een intervisie bijeenkomstdag
– In groepen van 5 het voortouw nemen in intervisie bijeenkomstdagen indien ingedeeld met CAT-therapeuten van MBO niveau
– Minimaal 32 uur per jaar aan vakgerichte bijscholing die geaccrediteerd is door het CPION, het SNRO of het SKB – Naleven van de regels en protocollen hoofdstuk 1 t/m 11
– Een positief visitatieverslag (visitatie laten afnemen door CAT-visiteur of reeds in het bezit van een positief visitatieverslag van niet ouder dan 4 jaar)
– Een VOG van niet ouder dan 3 maanden (bij aanmelding) zoals voorgesteld door het CAT-bestuur Een VOG dient eens per 5 jaar te worden aangevraagd en ingediend – In bezit zijn van een diploma van een opleiding die voldoet aan de PLATO-eindtermen MBK/PsBK en geaccrediteerd door CPION of SNRO – Het onderhouden van dit diploma door middel van minsten 18 uur bijscholing per jaar gericht op MBK/PsBK


Behandelvormen

Energetisch therapeut

Deze therapeut werkt met energie die in ons lichaam is. Dit kan door middel van handoplegging zijn zoals bijvoorbeeld bij Reiki of magnetisme, maar ook door middel van aanraking. Bij aanraking overlapt deze behandelvorm vaak met een massage therapeut. Het doel hiervan is het energetisch lichaam van de cliënt weer in balans te brengen of te herstellen. Vaak worden hierbij chakra’s gebruikt of andere soorten energiepunten in het lichaam.

Massage therapeut

Deze therapeut werkt met massages en aanrakingen met een therapeutische insteek. Massages werken ontspannend en kunnen helpen bij het verwerken van problemen, vooral in combinatie met spiritualiteit of een goed gesprek. Door massage therapie kan zowel het fysieke lichaam als het energetische lichaam helen. Ook is het mogelijk door gesprekken de cliënt gerust te stellen en zodanig de psyche te helen.

Healer

Een Healer werkt op gevoel en soms zonder techniek. Het is ook goed mogelijk dat een Healer werkt volgens een eigen uitgewerkte methode of techniek. Een Healer kan met energie of zelfs met een bepaalde vorm van geloof werken, maar hoeft dit niet altijd te doen. Een level I Healer kan voor veel verschillende klachten bezocht worden en kan soms ook op afstand werken. Soms zijn gesprekken een belangrijk onderdeel van de therapie waarbij ook een orakel geraadpleegd zou kunnen worden.

Lifestyle adviseur

Een Lifestyle adviseur geeft adviezen met betrekking tot beweging en voedsel; de levensstijl van een cliënt. Zo kan een Lifestyle adviseur bijvoorbeeld iemand aanraden anders te eten en anders te leven om zodoende het leven en de levensstijl van de cliënt gezonder te maken.

Hypnotherapeut

Een Hypnotherapeut werkt met hypnose op een therapeutische manier. Veelal heeft de Hypnotherapeut gesprekken met de cliënt afgewisseld met hypnose sessies. Een hypnotherapeut werkt met regressie en met affirmaties. Door de regressie kan de hypnotherapeut de client terug brengen naar traumatische gebeurtenissen waardoor herbeleving optreedt en herstel kan intreden. De hypnotherapeut gebruikt positieve affirmaties om de client opbouwend te helpen. Een hypnotherapeut kan PTTS, stress, angsten en fobieën behandelen.

Eclectisch Therapeut

Een Eclectisch Therapeut kent vele technieken en weet hoe deze toegepast moeten worden op professioneel niveau. De term Eclectisch Therapeut is een verzamelnaam voor alternatieve therapeuten die veel verschillende technieken gebruiken.

Sensi-therapeut

De therapie is erop gericht om de mens in zijn totaliteit te behandelen – Weghalen gifstoffen uit het lichaam (ontgiften met remedies en orthomoleculaire preparaten) – Stoppen met het toevoegen van gifstoffen in het lichaam (dieet en allergie meting) – Wegnemen van de oorzaken (o.a. remedies) – Direct op gang brengen van het proces (o.a. massagetechnieken en emoties vrijmaken).