De Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) verplicht alle alternatieve therapeuten zich vanaf 1 januari 2022 te melden bij de overheid voordat zij mogen beginnen of doorgaan met het verlenen van zorg. De Wtza stelt samen met de Wkkgz dat alternatieve therapeuten aan een aantal punten voldoen. CAT heeft in samenwerking met juristen onderzoek gedaan naar hoe je vanaf 2022 met een gerust hart je praktijk kunt blijven voeren zonder onnodige regels. Neem even de tijd om dit bericht te lezen en kijk in je agenda of je tijd kunt maken om de Wtza webinars bij te wonen.

Moet ik mij melden bij de overheid?

Zoek op KvK nummer of je hier (op het Landelijk Register Zorgaanbieders) vindbaar bent. Zo nee, dan moet je je vanaf 1 januari 2022 melden op deze pagina.

 

Wat heeft CAT voor mij geregeld?

Jij hebt via CAT een Wkkgz klachtenregeling en een onafhankelijke klachtenfunctionaris bij GAT zoals wordt gevraagd door de wet. Daarnaast heeft CAT geregeld dat je makkelijk kunt voldoen aan alle regels zoals je kunt lezen in dit bericht.

 

Ik begin er nu wel een beetje lol in te krijgen

Kijk! Op naar het volgende. De Wkkgz schrijft voor dat je volgens professionele standaarden werkt en jij werkt volgens de GAT-beroepscode.

 

Ok…nou ben ik benieuwd wat er nog meer gaat komen?
De overheid wil dat jij een cliënten dossier bijhoudt en een behandelplan maakt, zij noemen dit een zorgdossier en een zorgplan. Dit kun je kosteloos en gemakkelijk doen in het (electronisch) cliënten dossier kwaliteitspraktijk.nl. Dit heeft CAT in samenwerking met GAT voor je gemaakt. Wist je trouwens dat er op dit platform wordt gewerkt aan een facturatie systeem?

 

Met al deze dingen laat ik zien dat ik een professionele therapeut ben!

Houd dit gevoel vast! De overheid omschrijft dat jij een opleidingsplan hebt. Het idee is een dossier waarin je bijhoudt wat je als therapeut doet om je te ontwikkelen. Dit kan bij- en nascholing zijn of jaarlijkse werkervaring zijn want werken is leren ?Binnenkort kun je zelfs een opleidingsplan samenstellen in het nieuw ontwikkelde gatregisteropleidingen.nl (GRO). Voor CAT-therapeuten is bij- en nascholing vrijwillig. Wist je dat CAT elk jaar gratis bij- en nascholingen verzorgt?

 

Ok er komt vast nog meer?

Nog even volhouden we zijn er bijna… De Wkkgz stelt dat je aan intervisie doet met collega therapeuten.  Je doet bij CAT al snel aan vrijwillige intervisie als je CAT-therapeut bent. Je kunt intervisie op de traditionele manier doen of geanonimiseerde verslagen lezen op gatgeschillen.nl en geschillendossier.nl.

 

(Let op: Vergoedbare CAT-therapeuten moeten op de traditionele manier intervisie doen) 

Ok zijn we er al bijna?

Bijna! De linkjes hieronder naar de zogeheten kwaliteitsinstrumenten helpen je te voldoen aan de wetgeving:

 1. Online register kwaliteitsysteem.nl
  Hier heb je toegang tot beroepsdocumenten, overeenkomsten en protocollen (ook voor VIM en meldcode huiselijk geweld)
 2. Electronisch Cliënten Dossier kwaliteitspraktijk.nl
  Hier kun je een cliënten dossier bijhouden en werken aan een behandelplan
 3. Register van opleidingen GRO gatregisteropleidingen.nl
  Hier kun je binnenkort gemakkelijk een opleidingsplan maken
 4. Lees gepubliceerde geschillen gatgeschillen.nl  geschillendossier.nl
  Door bestaande geschillen te lezen ontwikkel jij je al als therapeut

Dat gaat me zeker een hoop extra geld kosten?

Nee! Dit is op een non-profit basis ontwikkeld door CAT met GAT (ja er is hard gewerkt…? ) waardoor jij nu al de beschikking hebt over de genoemde platformen.

 

Te mooi om waar te zijn..?

Het is waar! CAT is de voordeligste beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten en je krijgt steeds meer voor dezelfde prijs. CAT werkt in samenwerking met GAT het Van der Wilk gedachtegoed steeds verder uit 

   

Ik denk dat ik klaar ben voor de Wtza!

We zijn trots op je en dankbaar dat je bij ons bent ? ? In effect zijn wij door de kritische blik van overheidsinstanties wettelijk erkend. Jij laat zien dat wij als collectief begrijpen wat deze verantwoordelijkheid betekent.

 

Ga naar kwaliteitsysteem.nl

Zorg dat je klaar bent voor de Wtza

Probeer GRO gratis in 2021

Vertegenwoordig jij een opleidingsinstuut met een holistische visie?

Samen klaar voor de Wtza

CAT All in One: het enige volledige pakket voor de alternatieve therapeut

Met alternatieve groeten,

Marianne, Jethro en Ervee van der Wilk

namens het CAT Collectief Alternatieve Therapeuten

Alle informatie in dit nieuwsbericht is namens CAT en GAT en niet namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of het CIBG