Vergoedingen voor behandelingen aanvragen

Het CAT is als beroepsorganisatie erkend door zorgverzekeraar CZ

Wie kan voor mij in staan?
De verzekeraars die vanuit het CAT voor je in kunnen staan zijn:

CZ
Czdirect
Delta Lloyd
OHRA

Verandert er iets?
Nee, er verandert niets. Alleen als jij MBO of HBO geschoold bent en je voldoet aan de PLATO norm dan kun je uit vrije wil jezelf inschrijven in het formulier om in aanmerking te komen voor vergoedingen voor slechts €19,95 ex BTW bijkomende kosten voor het resterende deel van het kalender jaar 2017.

Klik hier om vergoedingen van je behandelingen aan te vragen

Ik ben CAT therapeut maar niet MBO of HBO geschoold, biedt het CAT opleidingen aan?
Ja, het CAT biedt in samenwerking met de Stichting Paradidakt en andere CAT opleiders opleidingen en workshops aan. Gedurende de rest van 2017 en verder wordt dit opleidingsprogramma uitgewerkt. Je kunt een van deze MBO beroepsopleidingen volgen en vervolgens de Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis volgen die de Stichting Paradidakt aan biedt. Na het volgen van een MBO opleiding en het volgen van de Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis kun jij bij genoemde zorgverzekeraars vergoedingen van je behandelingen aanvragen.

klik hier voor het opleidingsprogramma

Ik ben geschoold op MBO of HBO niveau, voldoe ik aan de PLATO norm?
Je voldoet alleen aan de PLATO norm als je ook Medische Basiskennis of Psychosociale Basiskennis hebt gevolgd.

Biedt het CAT Medische Basiskennis (MBk) en Psychosociale Basiskennis (PsBk) aan?
Ja, sinds kort biedt het CAT via de Stichting Paradidakt in samenwerking met Academie PUUR, Medische Basiskennis (MBk) en Psychosociale Basiskennis (PsBk) aan. Deze opleidingen zijn door het SNRO geaccrediteerd als volwaardige MBk en PsBk opleidingen die voldoen aan de PLATO norm. Zoals altijd is er door het CAT gelet op het budget en wordt dit aangeboden tegen de laagste prijs in Nederland: €1.099,– per opleiding. En dat niet alleen: de opleidingen zijn virtueel te volgen over het internet vanuit je eigen omgeving. De opleidingen worden gegeven door artsen. Klik hieronder om je in te schrijven voor de Medische Basiskennis of voor de Psychosociale Basiskennis:

Pyschosociale Basiskennis of Medische Basiskennis?
Als jij werkt met de psyche van je cliënt en geen lichamelijke behandelingen geeft, kom je in aanmerking voor Psychosociale Basiskennis. Als je lichaamsgerichte therapie toepast op je cliënten (voedingsvoorschriften, energiebehandelingen, massage etc.) dan kom je in aanmerking voor Medische Basiskennis.

klik hier om je in te schrijven voor Medische Basiskennis

Binnenkort meer informatie over de Psychosociale Basiskennis

Komen er extra regels?
Alleen als jij je vrijwillig opgeeft voor vergoeding van je behandelingen, komen er voor jou extra regels. Je moet dan doen aan bijscholing, intervisie en je krijgt visitatie. Nogmaals, geef jij je hiervoor niet op, dan komen er geen andere regels voor jou en blijft alles hetzelfde. En vergeet nooit dat voor het CAT alle CAT therapeuten gelijkwaardig zijn! Beroepsorganisatie CAT staat voor alle Nederlandse alternatieve genezers die zich willen aansluiten bij ons collectief en die samen in vrijheid willen werken aan een veilige toekomst voor alle alternatieve therapeuten.

Het CAT en Menzis

Multidisciplinaire beroepsorganisatie CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten) is erkend door zorgverzekeraar Menzis. Met circa 2,1 miljoen verzekerden is Menzis de op drie na grootste zorgverzekeraar van Nederland. Het Menzisconcern bestaat uit de drie zorgverzekeraars Menzis, AnderZorg en Azivo, de drie Zorgkantoren Groningen, Twente en Arnhem, en Menzis Zorgaanbod (MEZ).

Wat betekent dit voor CAT therapeuten?
Als jij CAT therapeut bent, dan komen behandelingen die je geeft in aanmerking voor vergoeding door Menzis als je:

  • MBO/HBO geschoold bent
  • Medische basiskennis/Psychosociale basiskennis hebt gevolgd
  • level 3 of 5 therapeut bent

Verandert er iets?
Nee, als jij CAT therapeut bent verandert er niets. Als jij geen level 3 of 5 therapeut bent komen je behandelingen niet in aanmerking voor vergoedingen door Menzis, ben je wel een level 3 of 5 therapeut, dan komen je behandelingen wel in aanmerking voor vergoeding, en dan kun jij je vrijwillig opgeven voor vergoedingen. Kortom je hebt de vrijheid om zelf te kiezen: niet iedere alternatieve/complementaire therapeut zit te wachten op aanvullende regels en verplichtingen die op je pad komen als jij je behandelingen voor vergoeding in aanmerking wilt laten komen. Het CAT is er voor alle alternatieve therapeuten.

Vrijheid en ontwikkeling
Het CAT streeft steeds naar de beste opties voor alle CAT therapeuten. Daarbij houdt het CAT in het oog dat opleidingen en cursussen niet de maatstaf zijn, maar dat het beroepsmatig uitvoeren van je werk allesbepalend is: in alle vrijheid kan een CAT therapeut zijn of haar werk blijven doen. In dezelfde vrijheid wil het CAT zich inzetten voor kansen tot groei voor CAT therapeuten en wil het CAT de alternatief genezer steeds tot groei stimuleren. Ben je niet MBO of HBO geschoold en wil je toch graag streven naar het vergoed krijgen van je behandelingen voor je klanten? Het CAT werkt aan een geavanceerd opleidingsaanbod in samenwerking met opleiders. In dit opleidingsprogramma is onder andere een HBO instroomcursus opgenomen. Dit betekent dat je geleidelijk kunt stijgen van level 1 tot level 5 CAT therapeut, als dit je doel zou zijn. Als dit opleidingsprogramma is uitgewerkt, wordt het gecommuniceerd naar alle CAT therapeuten.

Een oog op te toekomst
Het CAT stimuleert de CAT therapeut tot blijvende groei en ontwikkeling zonder de CAT therapeut daartoe te verplichten. Het CAT houdt een scherp oog gericht op alle laatste wettelijke ontwikkelingen. Over een aantal jaar wordt de WKKGZ herzien door de Nederlandse overheid en de regering zal hierbij ook het CAT monitoren, als een van de grootste alternatieve collectieven in Nederland. Hoe beter het alternatieve veld zich ontwikkelt en in beweging blijft, hoe groter de kans dat de vrijheid die er nu is, behouden blijft. Samen zetten wij ons er voor in dat de alternatief genezer in vrijheid en verbondenheid dit mooie werk kan en mag blijven doen in Nederland.