CAT geeft antwoord

Hoe werkt deze pagina?

Klik op onderstaande vragen om het antwoord in te zien.

Kan iedereen zich aansluiten bij het CAT?

Nee, niet iedereen kan zich aansluiten. Een therapeut moet complementair en/of alternatief werken en/of ervaring of een opleiding hebben genoten. Het CAT zet zich wel in zoveel mogelijk therapeuten te kunnen bedienen. Heb je twijfel of jouw opleiding voldoende is om toegelaten te worden tot het CAT? Klik dan hier

Wat kost erkenning door het CAT?

Erkenning door het CAT €79,95 ex btw per jaar. Hiernaast zijn er een aantal andere kosten die variërend verplicht of optioneel kunnen zijn:

  • Aansluiting via CAT bij Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT): €22,95 btw vrij per jaar (elke therapeut moet aangesloten zijn bij een geschilleninstantie).
  • Afsluiting BBA verzekering via CAT bij Beroepsverzekeraar Aanvullende Therapeuten: €86,- per jaar (elke therapeut moet een BBA verzekering hebben afgesloten).
  • OPTIONEEL: CAT muurschild: €35,- ex btw euro ineens, vervolgens jaarsticker €7,50 ex btw voor elk opvolgend jaar.

Voor de duidelijkheid; een therapeut die wordt ingedeeld in level 1, 2 of 4 en gebruik maakt van de BBA verzekering van BAT en zich aansluit bij de geschilleninstantie GAT, betaalt: €205,68 inclusief BTW per jaar

Wanneer een therapeut zich gedurende het jaar aanmeldt, worden deze kosten per kwartaal verlaagd. Zo betaal je bij inschrijving indien je gebruik maakt van de BBA verzekering van BAT en aansluiting bij geschilleninstantie GAT:
– Tussen 1 januari en 31 maart 4 kwartalen: €205,68 inclusief BTW per jaar
– Tussen 1 april en 30 juni 3 kwartalen €154,26 inclusief BTW per jaar
– Tussen 1 juli en 30 september 2 kwartalen : €102,84 inclusief BTW per jaar
– Tussen 1 oktober en 30 november 1 kwartaal: €51,42 inclusief BTW per jaar
Elke aanmelding ontvang vanaf december een nieuwe factuur voor het gehele jaar (dus opnieuw €205,68 inclusief BTW per jaar voor het nieuwe kalenderjaar).

Heeft u toch nog vragen over de kosten van de erkenning? Klik dan hier

Ben ik verplicht een Beroep- bedrijf- en product-aansprakelijkheid (BBA) verzekering af te sluiten?

Als therapeut ben je niet wettelijk verplicht een BBA af te sluiten. Echter het CAT stelt dit wel verplicht voor alle therapeuten en docenten die erkend zijn. Dit is omdat voor een relatief laag bedrag zeer hoge kosten kunnen worden voorkomen. Daarnaast wordt gegarandeerd dat het behandelen van een klacht bekostigd kan worden. Therapeuten en docenten die aangesloten zijn bij het CAT kunnen zelf een BBA verzekering afsluiten of dit laten doen via het CAT. Het CAT maakt dan gebruik van de diensten van de Beroepsverzekeraar Aanvullende Therapeuten (BAT). Kijk voor meer informatie op www.batverzekeringen.nl.

Ben ik verplicht om me aan te sluiten bij een WKKGZ geschillinstantie?

Als therapeut ben je wettelijk verplicht de WKKGZ te regelen. Dit houdt in dat je je aanmeldt bij een rijkserkende geschilleninstantie. Het CAT maakt gebruik van de diensten van de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten GAT. Kijk voor meer informatie over Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) op de website www.gatgeschillen.nl waar je veel informatieve videos vindt.

Aansluiting bij een andere rijks erkende geschilleninstantie is tevens mogelijk.

Ik heb een vraag over de inschrijving

Je kunt je inschrijven via onderstaande link

www.catcollectief.nl/inschrijven

Wanneer je het formulier hebt ingevuld, zie je meteen een bevestigingscherm. De informatie wordt dan automatisch opgestuurd naar de juiste persoon en je zou binnen 2 weken moeten ontvangen.
Elke alternatieve therapeut kan zich aanmelden bij het CAT. Toch nog vragen? Klik hier

 

 

In welk level deelt CAT mij in?

Het CAT hanteert 5 levels. Je wordt ingedeeld door de screeningcommissie in het level dat het meest bij je past gezien je ervaring en opleidingen. Je kunt in het Reglement het beste nalezen wat de precieze eisen zijn per level, maar hier wordt nogmaals een kort overzicht gegeven:

  • Level 1: Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring als complementair therapeut. Geen vooropleiding vereist.
  • Level 2: MBO niveau vakgerichte vooropleiding vereist. Een dergelijke opleiding is veelal niet geaccrediteerd in ECTS. 
  • Level 4: Een vakopleiding van 15 ECTS op HBO niveau of anders een gelijkwaardige vakopleiding van +- 420 uur.

Level 1, 2 en 4 vallen onder de divisie CATcollectief. Deze levels kennen geen vergoedingen door zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket. 

  • Level 3: Een vakopleiding van 15 ECTS op HBO niveau of anders een gelijkwaardige vakopleiding van +- 420 uur in combinatie met een diploma waarmee wordt voldaan aan de PLATO norm. 
  • Level 5: Een HBO vakopleiding van 120 ECTS in combinatie met een diploma waarmee wordt voldaan aan de PLATO norm.

Level 3 en 5 vallen onder de divisie CATcomplementair. Deze levels kennen wel vergoedingen door zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar www.catcomplementair.nl

Toch nog vragen? Klik hier

 

Worden mijn behandelingen vergoed?

Alleen de behandelingen van een level 3 of level 5 CAT-therapeut worden gedeeltelijk vergoed. Level 3 en level 5 CAT-therapeuten zijn erkend door Complementair Aanvullende Therapeuten www.catcomplementair.nl

CAT-therapeuten level 1, 2 en 4 worden nadrukkelijk niet gedeeltelijk vergoed door zorgverzekeraars.

Ik heb een klacht over een behandeling bij een CAT-therapeut, wat nu?

De vrijheid om een klacht in te kunnen dienen vindt het CAT erg belangrijk. Elke CAT-therapeut is aangesloten bij een rijkserkende geschilleninstantie. Het eerste contactpunt is echter het CAT zelf. Voel je vrij om je klacht in te dienen. Wij gaan hier serieus mee om en sturen je klacht door naar de klachtenfunctionaris van de geschilleninstantie wanneer dit nodig of gewenst is.

Klik hier om een klacht in te dienen over een therapeut

Mijn vraag is niet beantwoord, wat nu?

Het CAT werkt voortdurend aan deze pagina. Gebruik onderstaande link om je vraag direct te stellen aan het CAT.

Klik hier